i love islam

zwani.com myspace graphic comments
Myspace Islam Comments & Graphics

Sunday, April 10, 2011

Kisah yang Menyayat Hati : Adik dan Israel..

Malam itu adik duduk bersila depan Ummi sambil tangan memegang Al-Quran.

Adik ikat serban sendiri. Adik lilit serban ikut suka hati adik.Sekejap adik lilit kiri,sekejap ke kanan. kadang-kadang serban itu tutup mata adik.Adik kuak sedikit kain serban ke atas ketika hendak membaca Al-Quran.
"Bismillahirrahmanirarhum.."
Adik baca Al-Quran dengan bersungguh-sungguh. Adik baca kitab Allah itu dengan tekun. Ummi duduk depan adik sambil memerhati bacaan adik.Adik hendak jadi macam abang.Umur 6 tahun sudah khatam Al-Quran. Adik baru umur 3 tahun. Adik kena baca Quran dengan rajin kalau hendak khatam Al-Quran cepat macam abang.Adik ingat pesan Ummi. Ummi kata Al-Quranlah satu-satunya harta yang paling berharga. Adik ingin baca Al-Quran hari-hari.Adik tidak mahu ponteng baca Al-Quran.Bacaan adik terhenti apabila pintu diketuk dan nama Ummi dilaung-laung dari luar.
"Syukur ya Huda, anakmu Yassin mati syahid" muncul Mak cik Fatima di depan rumah.
"Anakmu,anakmu adalah salah seorang pengebom berani mati ya Huda. Tindakannya manyebabkan 7 orang askar Israel mati"
Ummi panjatkan doa pada Allah semoga roh abang ditempatkandalam golongan orang-orang yang beriman. Adik kaget. Nama Israfil,bukan..Israel disebut lagi.Adik benci mendengar nama itu. Kemarahan adik meluap-luap. Ummi beritahu adik abang telah pergi ikut Walid. Ummi kata Ummi bangga mempunyai anak seperti abang. Adik masuk tidur awal. Adik mimpi satu tempat yang sangat cantik.Adik nampak Walid dan abang di sana. Walid dan abang senyum pada adik. Adik cuba kejar meraka tapi semakin adik kejar semakin mereka menghilang.
Keesokan harinya, adik tunggu Jamal di tepi jalan seperti yang dijanjikan. Lima minit berlalu Jamal tidak muncul-muncul juga. Hampir setengah jam adik tunggu tapi Jamal tetap tidak muncul. Adik tidak suka orang mungkir janji.Adik ingat lagi, salah satu ciri orang munafik ialah mungkir apabila berjanji. Adik tidak mahu menjadi munafik.Adik tanya kawan-kawan adik yang lain. Rupa-rupanya Jamal juga seperti Walid dan Abang. Jamal pergi ke suatu tempat yang cantik.Tempat yang adik tidak tahu di mana letaknya. Semua orang yang adik sayang pergi ke tempat itu.Mula-mula Walid, kemudian Abang dan akhirnya Jamal.
Adik pulang ke rumah awal. Adik terkejut. Terkesima sebentar. Rumah adik dikepung askar Israel.Mereka memang sedang mencari keluarga adik ekoran tindakan berani mati abang mengebom kubu Israel. Tubuh adik yang kecil memudahkan adik menyusup masuk ke dalam rumah. Adik nampak Ummi terpelosok di satu sudut. Adik lihat dengan mata adik sendiri, tentera itu tendang Ummi. Mereka sepak dan terajang Ummi. Tapi Ummi masih bersabar.Ummi tidak putus-putus menyebut satu kalimah keramat..Ahad..Ahad! Mata adik merah. Adik mehanah marah. Adik tidak suka orang pukul Ummi. Adik sayang Ummi. Adik benci Israel. Seorang tentera Israel mengacukan pistol ke arah Ummi. Ummi dengan tenang menghadapinya. Tiada segaris pun garisan gusar terpancar di wajah Ummi. Ketika peluru dilepaskan, tiba-tiba....
"Muhammad!!!!!!!!"
Ummi menjerit sambil memegang tubuh adik.Badan adik berlumuran darah. Pekat dan merah. Adik raba perut adik. Adik rasa sakit. Sakit yang mencucuk-cucuk. Seketika tadi adik telah korbankan tubuh untuk melindungi Ummi. Natijahnya peluru itu merobek perut adik yang tidak berdosa. Ummi peluk adik. Ummi menangis semahu-mahunya. Adik cuba senyum pada Ummi walaupun perit.
"Ummi, adik rasa mengantuk. Adik nak tidur. Adik nak jadi mujahid, adik nak ikut Walid dan Abang" terketar-ketar suara adik kedengaran di cuping telinga Ummi. Ummi angguk, berusaha sedaya upaya untuk menahan air mata daripada jatuh bercucuran. Adik pejam mata.Adik nampak Walid,Abang dan Jamal melambai-lambai ke arah adik.
"Semoga syurga menanti mereka kelak" terang Mak Cik Fatima.
~TAMAT~

No comments:

Post a Comment